Tips

Tips voor nog meer plezier van uw grenen meubels

GRENENHOUT is een zachte houtsoort welke afkomstig is van de naaldboom. Het is een echt natuurproduct met een prachtige warme uitstraling, zeker door de nerven die door het grenenhout lopen. Wij verkopen veel antiek en repro antiek (van oud hout gemaakt). Het hout is in een loogbad geweest om te ontdoen van verf en andere produkten, daarna is het met water onder hogedruk afgespoten en gedroogd. Als afwerking is vaak een was gebruikt. In het dagelijks gebruik kan er wel eens een krasje of deukje in het hout komen, maar bij ons antiek en oud hout heeft iemand anders in het verleden dat al voor U gedaan. Ook houtwormen zijn vaak al op bezoek geweest, de sporen zijn dan nog zichtbaar. Dit alles hoort echter bij de doorleefde charme van antiek.

ONDERHOUD van uw meubels blijft een terugkerende bezigheid. Het afnemen van de meubels liefst met zo min mogelijk vocht ivm de waslaag, gebruik zeker geen zeem waar al chemische produkten in gezeten hebben. Zijn er vochtkringen zichtbaar dan kunt U die met wat staalwol wegpoetsen en daarna weer in de was zetten. Het hout blijft mooi als U het jaarlijks eens in de was zet.

PLAATS uw meubels liefst niet in direct zonlicht, het hout kan verkleuren. Bij droge lucht zal het hout uitzetten en bij vochtige lucht zal het krimpen. Een constante luchtvochtigheid is dus belangrijk om te voorkomen dat het hout gaat scheuren of klemmen. Probeer een relatieve luchtvochtigheid van 60 tot 70 % in uw huis te verkrijgen, zeker in de winter als de verwarming aan staat met alle ramen en deuren gesloten kunt u een handje helpen door wat waterbakjes aan de radiatoren te hangen of zelfs een luchtbevochtiger te plaatsen. Plaats ook niet de meubels tegen de verwarming aan.

TIPS

  • gebruik voor het waterpas zetten geen papier of karton, leg liever een muntstukje onder een pootje (dit kan niet verteren)
  • bij klemmende deuren even de scharnieren lossen en weer aandraaien (wel eerst luchtvochtigheid controleren)
  • een klemmende lade kunt u weer soepeler laten lopen door wat kaarsvet op de regel te smeren
  • houtworm resten kunt u eerst met de stofzuiger verwijderen, kijk na enige tijd nog eens of de worm actief is (ligt er weer zaagsel?), daarna nogmaals stofzuigen en met een anti houtworm middel inspuiten (liefst in het kanaal met een injectienaald)
  • sloten die wat lastig gaan kunt u smeren met wat WD40 of een druppel lichte schone olie (naaimachineolie)
  • regelmatig DE WOONARK bezoeken is een goede gewoonte !